شهر سوخته يک گام به ثبت جهاني نزديک شد

معاون ميراث فرهنگي استان سيستان و بلوچستان در گفتگو با ميراث آريا(chtn)، با اعلام اين مطلب اظهار داشت: پيشنهاد ثبت اين پرونده‌ها در فهرست ميراث جهاني هفته گذشته از معاونت ميراث فرهنگي سيستان و بلوچستان به دفتر ثبت آثار طبيعي و معنوي ارسال شد که پس از تأمين اعتبار ثبت جهاني آن‌ها پيگيري مي‌شود.

مهدي ارباب نيا با بيان اينکه تاکنون اقدامي براي ثبت جهاني شهر سوخته نشده، افزود: آثار تاريخي پيشنهادي کوه خواجه، مجموعه آسبادهاي منطقه سيستان و دهانه غلامان را شامل مي‌شود که به ترتيب در اولويت ثبت جهاني قرار دارند.

وي اضافه کرد: شهر سوخته محوطه‌اي باستاني از تمدني درخشان و منحصر به فرد است که به سال 3200 قبل از ميلاد مسيح مربوط مي‌شود.

وي بيان داشت: جام انيميشن، جمجمه جراحي شده، شانه معرق کاري شده و چشم مصنوعي کشفيات نادر از اين سايت پيش از تاريخ است.

معاون ميراث فرهنگي استان سيستان و بلوچستان درباره کوه خواجه نيز گفت: اين کوه جزء 2 هزار و 24 کوه مقدسي است که در اوستا از آن نام برده‌اند و به نام هاي اوشيدا و اوشيدر نيز شناخته مي‌شود.

وي تصريح کرد: سيستاني‌ها از ديرباز و طبق گواه مورخان و سياحان دانش کنترل باد را در اختيار داشته‌اند و به همين دليل خاستگاه اوليه ساخت آسبادها در جهان را سيستان مي‌دانند.

اين مقام مسوول با بيان اينکه سيستان در دوران آباداني خود انبار غله ايران بود، افزود: وزش بادهاي 120 روزه و موقعيت جغرافيايي دشت سيستان عامل مهمي در ايجاد اين نوع آسبادها بوده است.

به گفته ارباب نيا دهانه غلامان تنها شهر متعارف هخامنشيان است که در کتيبه‌هاي هخامنشي از اين شهر با نام زرک يا زرنکا ياد شده است.

معاون ميراث فرهنگي استان سيستان و بلوچستان اين شهر را از دو نظر حائر اهميت دانست و يادآور شد: اين شهر با نقشه، برنامه ريزي و مدون ساخته شده و همچنين تنها شهر خشت و گلي دوران هخامنشيان است.

شهر سوخته استان سيستان و بلوچستان سال 1345 و به شماره 542 در فهرست آثار ملي جاي گرفته است.

112/

انتهای پیام/

کد خبر 1389120912